Filmanalyse

Taak : een film bekijken en narratologische onderwerpen invullen

King Kong

a.      Basisconfict

In de film King Kong zijn er twee basisconflicten. Het eerste confict is een gewaagde onderneming. Carl Denham - de fotograaf- vaart samen met zijn bemanning en het model Ann Darrow naar een onbekend eiland. Hij wil een foto
maken met mevrouw Darrow en het mysterieus beest op het eiland. Het tweede confict is ontvoering. Ann wordt ontvoert door King Kong wanneer het schip terugkeert naar New York.

b.     Verhaalopbouw

Sujet/fabel :

Dit verhaal is een ordening van gebeurtenissen oftewel een sujet. In deze film komt geen enkel  daadwerkelijk feit  aan bod waardoor we niet spreken over fabel.
 

Begin :

In het begin van de film wordt er gebruik gemaakt van een medias res, d.w.z. dat je onmiddellijk in het gebeuren terecht komt. Er gebeuren bepaalde zaken zonder dat je kennisgemaakt hebt met de personages.  Wanneer de film begint zie je direkt een schip. Carl Denham op dat schip heeft een gesprek met een toneeldirecteur over het zoeken van een vrouwelijk model die mee kan gaan naar het eiland.

Einde :

We spreken hier van een gesloten einde omdat het einde al de vragen over de onknoping heeft beantwoord. Carl Dunham wilde een foto met Ann en King Kong. Op het einde heeft de pres verschillende foto's kunnen nemen. King Kong wordt bang van de cameraflitsen en onsnapt. Hij ontvoert Ann Darrow en beklimt het Empire State Building. Wanneer hij de top bereikt wordt hij neergeschoten door vliegtuigen en sterft hij.

Verhaalstructuur :

We hebben te maken met een cyclische opbouw. Het einde verwijst naar het begin zodat de cirkel gesloten is.

c.      Motieven

Tijdens het zien van de film zijn er heel wat motieven aan bod gekomen. Allereerst  zijn er een aantal gebeurtenissen die het verhaal sturen zoals het zoeken van een vrouwelijk model of het zoeken naar het eiland waar King Kong leeft. ook de personages of de stam op het eiland speelt een belangrijke rol. Zij zorgen ervoor dat Ann Darrow wordt geofferd aan King
Kong. Als vierde motief is de ruimte betekenisvol. Hier spreken we dan over het schip en het eiland die allebei noodzakelijk zijn om het verhaal tot leven te brengen. Als laatste motief komt het idee aan bod. Carl Denham wil een
fotoshoot maken met King Kong en Ann.

Grondmotief:

Ze willen een fotoshoot maken met een vrouw en een nooit gezien monster maar alles loopt uit de hand.

d.     Personages

Personage 1 : Carl Denham

Carl is een grote, niet al te brede man die zich netjes kleedt. Je kan zien dat hij veel geld heeft. Hij heeft bruin haar
en bruine ogen. Hij is een egoïstische, soms arrogante maar vriendelijke man. Hij weet wat hij wil en doet er alles aan om zijn doel te behalen. ( round character)

Personage 2 : Ann Darrow

Ann is een blonde, heel mooie vrouw. ze heeft weinig geld en gaat direct akkoord om mee te gaan op een gevaarlijke
zeereis om zo wat extra geld te verdienen. Ze is heel vriendelijk maar naïef. Veel kom je niet te weten over deze persoon want ze wordt vooral ontvoerd door King Kong. ( flat character)

e.     Tijdsaspect

De vertelde tijd is de verteltijd. Alles wordt op het moment van het gebeuren verteld. Als ze varen naar het eiland, zie
je alles op de moment gebeuren.

f.       Aspect van ruimte

Er is sprake van een topos. Als men denkt aan een grote, reusachtige aap gaat men dat direct linken met een eiland. Dit
is een typische ruimte om spanning in de film te brengen. Een mysterieus eiland met daarop een akelig monster achter een grote poort.

g.      Genrekenmerken

Dit is een griezelverhaal. Dat kan je afleiden uit bepaalde genrekenmerken. Bij een griezelverhaal is de kans groot
dat je te maken hebt met een angstaanjagend, duister wezen  (in dit verhaal King Kong). Er zijn motieven van bezitsdrang omdat King Kong het personaga Ann voor zich wil hebben. Hij ontvoert ze tot twee keer toe.